Савез студената

SAVEZ STUDENATA – EFB

Savez studenata Ekonomskog fakulteta Brčko je nezavisna organizacija koja okuplja sve studente Fakulteta.

Spisak članova rukovodstva Saveza studenata EKOF-a Brčko


e-mail: 
efbsavezstudenata@gmail.com

 

Предсједник савеза: Милица Стокановић 
Предсједник Скупштине: Александра Лукић 
Секретар: Николина Марковић 
Студент продекан: Елмедина Фазловић 
Чланови НН вијећа из реда студената: 
Хасан Мешиц, прва година 

 

AKTIVNOSTI SAVEZA STUDENATA

Sa početkom nove školske godine studenti Ekonomskog fakulteta Brčko su krenuli sa organizovanjem i realizacijom svojih vannastavnih aktivnosti. Među bitnim dešavanjima su: Konferencija „Pažnja, mladi govore“, u organizaciji E4U; Ljetna škola ekonomije u Nišu; Jahorina biznis forum 2018./19..; Studentski ekonomski forum „Eficon“ Tuzla; Regionalni samit studenata ekonomije u Beogradu; Ljetna škola na Univerzitetu u Voronježu 2018./19.; Posjeta profesora i studenata ruskog grada Voronjež Brčkom i Ekonomskom fakultetu Brčko.

10.10.2018. predstavnici OSCE-a održali su obuku o strateškom planiranju. Obuci su prisustvovali Koalicija Srebrenice, nevladine organizacije Vermont i Svitac, te naš Savez studenata. 18.10.2018. Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH, uz podršku EU Info Centra Brčko i Misije OSCE-a je organizovala Dan otvorenih vrata, gdje su nam govorili o značaju nas, mladih, u procesu evropskih integracija, te su nas upoznali sa mogućnostima koje se pružaju mladima i studentima kroz saradnju sa nevladinim sektorom.

24.10.2018. zbog uspješne saradnje našeg Saveza studenata sa EU Info Centrom Brčko, omogućili su našim studentima susret sa Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske Unije u BiH. Razgovarali su o evropskim integracijama u Bosni i Hercegovini, problemima Luke Brčko i složili su se da mladi treba da zauzmu značajnu ulogu u procesima koji čekaju BiH na putu ka EU, te nam je omogućio učešće u projektu „Metar problema, 100 metara rješenja na putu ka EU“, koji je održan u Sarajevu 4. i 5. novembra. 28.10.2018. naši su studenti posjetili sajam knjiga u Beogradu.

10.11.2018. održana je Četvrta Međunarodna konferencija Ekonomskog fakulteta Brčko, za koju su naši studenti pripremili prezentacije na teme uvođenja menze na naš Fakultet, organizovanja ferijalne prakse, modernizacije studijskog programa, organizovanje sportskih aktivnosti, fokusirajući se na ono na čemu treba da se radi kad je u pitanju naš Fakultet. Naši su studenti imali ferijalnu praksu u Rusiji ove godine, modernizacija studijskog programa predviđena je za 2019. godinu, kao i iznajmljivanje sale za sportske aktivnosti.

27.11.2018. studenti Ekonomskog fakulteta Brčko učestvovali su na Međunarodnoj konferenciji „Studenti u susret nauci“, u organizaciji studenata Univerziteta u Banja Luci. Naši su studenti stekli nova znanja i iskustva, kao i nova poznanstva, a posebno će im ovo iskustvo pomoći u organizaciji sopstvene konferencije, koja je planirana za 2019. godinu.

10.02.2018. naš student, Vladimir Kanostrevac je otišao na razmjenu studenata u Rusiju, grad Voronjež, gdje će mjesec dana da prolazi kroz razne obuke, te će stečena iskustva po povratku prenijeti svojim kolegama. 15.2.2018. profesori su sa studentima uzeli učešće na Ekonomskom forumu BiH, koji se po drugi put održava u našoj zemlji. Forum je okupio predstavnike vlasti poslovne i akademske zajednice, čiji je zajednički cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH.

05.03.2018. u okviru obilježavanja 18. godina Brčko distrikta BiH Asocijacija mladih Brčko u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Brčko u punom amfiteatru Fakulteta organizovala je promociju monografije prof. dr. "Hasan Hanić" - Život i djelo". Prof. dr. Hasan Hanić kazao je da bi monografija trebala da pokaže mladima, učenicima i studentima koliko čovjek može da svojim radom, planom i organizacijom ostvari dobre rezultate na akademskom, naučnom, poslovnom, kao i na životnom planu.

20.03.2018. - Program „World Life Expirience“ - posjeta Ekonomskom fakultetu Brčko - Naš fakultet je imao priliku da se upozna sa studentima iz raznih dijelova svijeta (Španija, Portugal, Ukrajina, Rusija, Velika Britanija, Brazil, Argentina, Sjedinjene Američke Države, Kape Verde i Venecuela) koji kroz ovaj program putuju širom planete tokom cijele godine. Studenti koji su bili u posjeti našem Fakultetu studiraju na jednim od najprestižnijih svjetskih univerziteta kao što su Univerzitet Kolumbija, Moskovski Državni Univezitet, Dandi Univerzitet u Škotskoj i drugi.

Kao društveno odgovorna institucija, Ekonomski fakultet Brčko je u saradnji sa JU Ekonomskom školom i JU Poljoprivrednom i medicinskom školom organizovao obilježavanje Dana planete Zemlje, 22.04.2018.

29.04.2018. - Na našem Fakultetu se organizuje svake godine, u saradnji sa Vladom Brčko distrikta i Unijom studenata RS, studentska konferencija, čiji je cilj da se poboljša kvalitet života mladih, te da se nađe idejno rješenje da mladi ostanu na ovim područjima. Prošle godine su učešće uzeli studenti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a ove godine nam dolaze studenti iz Kine, Rusije i Slovenije.

Na Ekonomskom fakultetu Banja Luka u periodu od 26. do 27.05. 2018., održana je konferencija „Zaposli se i pokreni svoj biznis 2018.“ Pričalo se o tome da mladi treba da ostanu na u ovoj državi i akcenat je bio na tome da se žene trebaju više uključiti u preduzetništvo.

U periodu od 02.07.2018. do 27.07.2018. godine, studenti Ekonomskog fakulteta Brčko su obavili ferijalnu praksu u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine Filijala Brčko, koju pohađaju redovni studenti treće i četvrte godine fakulteta i studenti postdiplomskih studija. Prilikom obavljanja ferijalne prakse, koja je trajala četiri sedmice, studenti su bili zaduženi da vode dnevnik ferijalne prakse, koji kontroliše i ovjerava njihov mentor.

Naš Fakultet je u saradnji sa organizacijom „SVITAC“ ugostio studente Univerziteta Goetke iz Frankfurta, 20. 08. 2018. godine. Studente je interesovalo kakav je naš sistem studija, kolika je školarina, udio muških i ženskih studenata na Fakultetu, te da li postoji određena državna pomoć studentima našeg Fakulteta. Razmijenili smo iskustva po pitanju studentske organizacije, zanimalo ih je da li je naša studentska organizacija evolvirana u politiku Univerziteta, te da li naši studenti imaju pravo glasa pri donošenju odluka Univerziteta.

Naš student, Vladimir Kanostrevac je 26. i 27. oktobra 2018. godine učestvovao na forumu Evropskog centra za mir i razvoj. Tema foruma bila je „Moć mladih za zajedničku budućnost“. Forum je održan u beogradskoj skupštini grada, na kom su učešće uzeli mladi iz svih dijelova svijeta. Među govornicima su bili ugledni profesori sa poznatih univerziteta, te članovi svjetskih organizacija.

Studenti Ekonomskog fakulteta Brčko i učenici Ekonomske Škole Brčko učestvovali su na 7. Dunavskom biznis forumu 13.11.2018., na kojem su učestvovali predstavnici iz 14 zemalja. Tema:  „DUNAVSKA STRATEGIJA, POZITIVNA ISKUSTVA I OČEKIVANJA.“ Zapaženo izlaganje imao je Dekan dr Srđan Lalić. Fakultet je po završetku foruma dobio poziv za učešće u međunarodnim projektima.

U okviru ERASMUS + KA1 programa mobilnosti student Ekonomskog fakulteta Brčko Mirjana Mojić odlazi na razmjenu studenata na Univerzitet Haen u Španiji gdje će boraviti cijelu akademsku 2018./2019. godinu. Erasmus je program Europske unije kojem je osnovni cilj podizanje kvalitete visokog obrazovanja i promocija međunarodnog dijaloga kroz mobilnost i akademsku saradnju. Programom je obuhvaćena i mjesečna stipendija u iznosu od 800 eura za troškove života kao i putni troškovi. Odlazak našeg studenta u Španiju kroz program razmjene ERASMUS + KA1 projekat je od velikog značaja za naš fakultet jer prvenstveno dokazuje kvalitet našeg studijskog programa i kvalitet samog fakulteta. Možemo da budemo ponosni što imamo predstavnika u ovom projektu.

U organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH 08.11.2018. godine je na Ekonomskom fakultetu u Brčkom održana javna diskusija o potrebi za nastavkom socio-ekonomskih reformi, sa ciljem da se pripadnicima akademske i poslovne zajednice, te predstavnicima nevladinog sektora i studentima pruži prilika za razgovor o prioritetima  vlasti i konkretnim mjerama ka njihovom ispunjenju.

19.11.2018. - Savez studenata Ekonomskog fakulteta Brčko i mreža „Promoviši pozitivno“, uz učešće omladinskih organizacija, kancelarije OSCE – a i uz podršku institucija Brčko distrikta na Međunarodni dan tolerancije, organizovali su okrugli sto koji je bio fokusiran na ovu tematiku.

U utorak 12.03.2019. godine studenti Ekonomskog fakulteta Brčko i učenici iz JU Ekonomske škole Brčko su bili u posjeti Ekonomskom fakultetu Sarajevo. Upriličen je obilazak prostorija fakulteta u pratnji dr. Čizmić Elvira, koji je tom prilikom upoznao naše studente i srednjoškolce sa načinom rada Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

U periodu od 29.03. do 30.03.2019. godine, održana je jedna od najvećih međunarodnih konferencija za mlade ljude širom Evrope. LEAP Summit je 2018. godine okupio oko 3000 delegata iz više od 40 zemalja, kao i 103 svjetski poznata predavača. Ove godine je učešće na ovoj konferenciji uzelo više od hiljadu sudionika iz cijelog svijeta, koji su bili fokusirani na teme vezane za međunarodnu saradnju i Evropsku Uniju, preduzetništvo, moderne trendove i inovacije, inspirativne priče i razvoj karijere. Naši studenti su zajedno sa Dekanom prisustvovali ovoj konferenciji i imali su priliku da slušaju izlaganja svjetski poznatih govornika iz multinacionalnih kompanija, uspješnih preduzetnika i vodećih investitora iz Evrope, poput Branka Baričevića (projekat EuandME, u kojem su učestvovali i naši studenti i osvojili drugo mjesto), Nenada Bakića, Mihaela Furjana, Mladena Pejkovića i mnogih drugih. LEAP Summit pruža veliki broj mogućnosti studentima i drugim mladim ljudima, bilo da se radi o projektima iz raznih oblasti, studiranju, razmjeni studenata, te praksi i zaposlenju u drugim državama. Pomenut je ERASMUS i ERASMUS + program, rečeno je da će budžet ovog programa u ovoj godini biti duplo veći u odnosu na prošlu, zbog čega će veći broj naših studenata i profesora moći da učestvuje u istom.